Te-ai săturat de aglomerația din trafic și cauți un mod de transport mai plăcut și mai prietenos cu mediul? Atunci te poți orienta spre selecția de biciclete ieftine pe care ne-o pun la dispoziție retailerii din România.
Cu o investiție nu foarte mare poți să te bucuri de o bicicletă versatilă, perfectă pentru drumurile în oraș sau poate chiar pentru plimbările în natură. Dar merită într-adevăr să faci economie când cumperi un astfel de vehicul? Află mai departe cât costă cele mai ieftine biciclete, unde le găsești și care sunt avantajele și dezavantajele lor.
Care sunt prețurile de pornire pentru biciclete ieftine?
Înainte de a enumera motivele pro și contra cumpărării unei biciclete la preț mic, ar fi ideal să stabilim cam care sunt prețurile de pornire pentru un astfel de vehicul. Aici trebuie să luăm în primul rând în considerare tipul de bicicletă pe care ni-l dorim.
La fel ca în cazul multor alte produse, există mai multe categorii de biciclete, în funcție de destinația lor. Dacă ne referim la modelele clasice, adică neincluzându-le și pe cele electrice, putem avea, de exemplu, biciclete:
- MTB;
- de oraș;
- pliabile;
- de trekking;
- BMX;
- de șosea.
În funcție de tipul pe care-l cauți, prețurile de start pot să varieze. De exemplu, prețurile pentru bicicletele MTB pot începe în jur de 650 de lei, cele pentru oraș în jur de 700 de lei, cele pliabile în jur de 900 de lei ș.a.m.d. În general putem spune că marea majoritate a tipurilor de biciclete pot fi cumpărate cu sume de până în 1.000 de lei, dacă ai un buget restrâns.
De unde putem cumpăra biciclete la preț mic?
Cei mai mari retaileri online din țară au inclusiv categorii de biciclete, dar desigur că putem să comandăm acest produs și de la magazine specializate cu articole sport. Mai jos îți enumerăm câteva variante de destinații virtuale de shopping:
Primul magazin ar fi eMAG, în oferta căruia poți găsi cam orice tip de bicicletă ți-ai dori, dar și cam orice prețuri. O bicicletă poate fi un articol foarte costisitor, dar dacă ai minimum 650 de lei poți să te bucuri și tu de acest mijloc de transport. Desigur că aici ne referim la modelele pentru adulți, întrucât cele pentru copii sunt ceva mai ieftine.
Următoarea oprire poate fi la evoMAG, unde sunt listate câteva sute de modele din diverse categorii, în funcție de tipul de bicicletă pe care-l cauți. Și la evoMAG prețurile pornesc sub 1.000 de lei, iar modelele de copii pot fi mai ieftine de 500 de lei.
Mergem mai departe la Cel.ro, în oferta căruia am descoperit o mulțime de biciclete de toate felurile, în funcție de dorințele tale – vrei o bicicletă pentru oraș, pentru trekking, pliabilă etc.? Le găsești pe toate la Cel.ro, la prețuri care pot începe sub 600 de lei. În lista sunt incluse și modelele pentru copii, care pot fi cumpărate la prețuri și mai mici.
În materie de magazine specializate pe sport, poți comanda biciclete ieftine de la Decathlon, la prețuri care pornesc sub 1.000 de lei. Și aici ai mai multe opțiuni, în funcție de stil, dar și de alte considerente, precum dimensiune roți, tip de cadru, număr viteze, număr discuri, tip de furcă sau suspensie.
Nu în ultimul rând, vrem să menționăm și Hervis, un alt retailer de articole sport. În oferta sa am găsit în jur de 150 de modele în momentul redactării articolului, de diverse tipuri și la prețuri ce încep în jur de 1.000 de lei.
Sunt bicicletele ieftine mult mai puțin performante decât cele scumpe?
Am stabilit cam cât costă cele mai ieftine biciclete și de unde poți să le comanzi, dar întrebarea rămâne – sunt acestea mai slabe calitativ? Sau, mai bine spus, cu cât mai puțin performante pot fi?
La fel ca în cazul marii majorități a lucrurilor, un preț mai mare înseamnă (sau ar trebui să însemne) materiale de calitate superioară, manufactură superioară și în general absolut totul realizat la standarde înalte. În momentul în care scădem bugetul, sacrificăm măcar o parte din aceste lucruri și trebuie să fim conștienți de acest aspect. Dacă în cazul hainelor nu este neapărat o tragedie, ci mai de grabă o neplăcere, atunci când vorbim despre vehicule deja vorbim despre lucruri care pot să-ți afecteze bunăstarea. O bicicletă ieftină poate literalmente să te facă mai predispus/ă la accidente.
Chiar și așa, nu înseamnă că trebuie să cheltuiești o mică avere pentru a te bucura de un mijloc de transport mai sănătos. Desigur că o bicicletă mai scumpă înseamnă materiale mai rezistente, manufactură mai bună, piese de calitate superioară, dar și un model mai accesibil poate să-ți ofere tot ce ai nevoie. Sfatul nostru este să mergi totuși pe variante recomandate, de la branduri cunoscute. Există multe biciclete la prețuri foarte mici, dar atunci când cumperi un astfel de vehicul trebuie să te asiguri că este mărimea potrivită pentru tine și că are caracteristicile perfecte pentru nevoile tale.
Avantajele și dezavantajele unei biciclete la preț mic
Am ajuns și la secțiunea de avantaje și dezavantaje pentru cumpărarea unei biciclete necostisitoare. Trebuie să menționăm că acestea sunt punctele noastre de vedere, iar noi nu suntem experți în astfel de vehicule. Trebuie să te asiguri că te documentezi suficient înainte de a lua decizia finală.
Așadar, iată câteva avantaje, din punctul nostru de vedere:
- cel mai evident, faci economie de bani;
- încurajezi brandurile mai puțin cunoscute;
- nu cheltuiești în plus pe caracteristici care nu aduc nimic în plus experienței tale;
- poți schimba ulterior anumite componente cu unele mai scumpe, eșalonând astfel costurile;
- nu va fi o tragedie dacă bicicleta se strică, o lovești sau îți este furată.
Iată și câteva dezavantaje la care ne putem gândi:
- componente slabe calitativ;
- materiale ieftine;
- manufactură care lasă de dorit;
- posibile defecte din fabrică;
- predispoziție la accidente dacă cele enumerate mai sus nu sunt conform standardelor;
- posibil ca diverse componente să ți se strice frecvent și să ajungi să cheltuiești foarte multe în timp.
De ce să cumperi o bicicletă ieftină?
Acum că am atins toate punctele importante ale discuției, de ce ai cumpăra totuși o bicicletă ieftină? Indiferent de posibilele dezavantaje, există în continuare suficiente motive.
În primul rând, vrem să subliniem faptul că ieftin nu înseamnă neapărat necalitativ. Poți găsi o mulțime de lucruri ieftine foarte bune, care să-și servească scopul în totalitate. Este și cazul bicicletelor. Părerea noastră este că atâta vreme cât bicicleta este una recomandată de un distribuitor sport, poți foarte bine să te orientezi spre o variantă ieftină, în ton cu bugetul de care dispui. Pentru siguranță, poți să nu alegi chiar cel mai ieftin model, ci unul de mijloc.
În al doilea rând, este foarte important să te documentezi riguros înainte de a cumpăra o bicicletă, pentru a te asigura că va fi potrivită nevoilor tale. Iar dacă găsești o variantă ieftină care îndeplinește toate condițiile, cu atât mai bine!