Ceasurile sunt accesorii foarte apreciate, atât de femei, cât și de bărbați. iar oferta de pe piață pe această categorie de produse este de-a dreptul copleșitoare. Dar ce faci atunci când bugetul nu-ți permite să dai iama în magazinele de lux?
Nu, asta nu înseamnă că vei fi condamnat/ă să întârzii la toate întâlnirile, întrucât comercianții online au o selecție considerabilă și de ceasuri ieftine, care-și pot îndeplini funcția la fel de bine.
În acest articol ne propunem să explorăm această ofertă, să vedem care sunt câteva dintre magazinele unde poți găsi deal-uri bune la ceasurile de damă și bărbătești, dar și să punctăm avantajele și dezavantajele de a cumpăra un astfel de articol la preț redus.
Cât costă cele mai ieftine ceasuri?
În primul rând, trebuie să stabilim la ce ne referim când spunem „ceasuri ieftine”, adică mai exact care este limita de preț pentru a considera că un ceas este ieftin? Pentru acest lucru, vom include în căutările noastre atât ceasurile de damă, cât și cele bărbătești.
Pentru referință am analizat oferta câtorva dintre cei mai mari retaileri online ce comercializează astfel de produse în România. La o scurtă privire am sesizat că cele mai mici prețuri pot să înceapă de la mai puțin de 50 de lei, mai ales dacă sunt active și reduceri promoționale. Acest lucru este valabil atât pentru ceasurile feminine, cât și pentru cele bărbătești.
Desigur, în anumite magazine prețurile pot fi ceva mai mari, dar în continuare sunt disponibile modele mai ieftine de 100 de lei. Din câte am observat, aceste prețuri sunt valabile indiferent de tipul de ceas, dacă este vorba despre un model elegant, sport sau casual.
Unde se găsesc ceasuri ieftine?
Ți-am captat atenția? Atunci trebuie să-ți spunem și unde anume poți găsi ceasuri ieftine. Chiar dacă poate ne-am obișnuit să credem că ceasul este un accesoriu relativ prețios, în comerț există foarte multe opțiuni prietenoase cu bugetul care nu trebuie să se traducă prin calitate ce lasă de dorit.
Mai departe vom da câteva exemple de magazine online din România, a căror limită inferioară de preț poate să varieze în funcție de marfa pe care o au la dispoziție. Magazinele folosite ca referință sunt:
Începem cu eMAG, în a cărui ofertă am găsit printre cele mai ieftine ceasuri, la prețuri ce pornesc de la mai puțin de 50 de lei. Printre acestea se găsesc modele sport, casual, elegante și chiar modele de inspirație boho/fantezie.
La FashionDays cele mai ieftine modele pornesc sub 100 de lei. Opțiunile sunt variate și se potrivesc pentru orice vârstă și stil, fie că vorbim despre sport, elegant sau casual, ori despre modele pentru persoane mature ori pentru tineret.
La fel este cazul și cu Answear, unde cele mai ieftine ceasuri costă în jur de 100 de lei. Ai în continuare opțiunea de a alege între stiluri și culori variate, pe care să le potrivești cu succes ținutelor tale, în funcție de situație.
Un magazin online unde vei găsi o ofertă foarte variată de ceasuri este Elefant. În materie de ceasuri ieftine, cunoscutul retailer are o selecție destul de generoasă, la prețuri pornind sub 100 de lei, în stiluri diferite pentru orice ocazie și orice preferință.
Nu în ultimul rând, menționăm și WatchShop, unde prețurile pornesc de la mai puțin de 50 de lei, deci ai suficiente opțiuni pentru un buget redus și aici. Poți alege între modele în stiluri diferite potrivite nevoilor și preferințelor tale.
Sunt ceasurile ieftine cu mult mai slabe calitativ?
Pentru persoanele cu un buget scăzut, ceasurile ieftine reprezintă o opțiune viabilă pentru a se bucura în continuare de beneficiile practice și estetice aduse de acest accesoriu de modă. Dar cum stă treaba când vine vorba de calitate?
Putem s-o spunem direct: ne-am obișnuit să asociem cuvântul „ieftin” cu „necalitativ”, ceea ce sigur că se aplică în mute cazuri, dar nu este mereu literă de lege. Multe produse pot fi ceea ce am numit ieftine sau cel puțin mai ieftine din simplul motiv că nu sunt asociate cu un brand de renume. Nu sunt puține cazurile în care poți cumpăra un produs la un preț destul de piperat pentru că este de la brandul X, doar ca să descoperi că manufactura lasă de dorit.
Acum vorbim despre ceasuri, unde este mai simplu să dai greș cu ceva foarte ieftin. Până la urmă, ceasurile au un mecanism care trebuie să funcționeze cel puțin decent ca să fie de un real folos. Desigur, dacă te interesează doar aspectul și oricum citești ora de pe telefonul mobil, lucrul acesta chiar nu contează atâta vreme cât ceasul arată drăguț.
Foarte multe branduri precum Fossil, Timex, Casio și multe altele au diverse categorii de preț pentru ceasurile lor, inclusiv o categorie cu modele la prețuri foarte accesibile. Dacă prinzi și reduceri promoționale, poți cumpăra un ceas Fossil cu doar 250 de lei, ceea ce este un preț foarte bun pentru un astfel de accesoriu.
Dacă nu vrei să riști să dai banii (chiar și puțini) pe un ceas care chiar nu va funcționa, poți să te ferești de modelele no-name și eventual să stabilești un buget care să-ți permită să te orientezi pe variantele accesibile ale unor branduri totuși cunoscute. Dacă te interesează în schimb doar factorul estetic, atunci poți cumpăra fără probleme și un model de 50 de lei care arată bine – găsești o mulțime!
Avantajele și dezavantajele unui ceas ieftin
Atunci când urmează să optezi pentru un ceas ieftin, trebuie să pui bine în balanță avantajele și dezavantajele. Câteva dintre beneficiile care ne trec nouă prin minte ar putea fi următoarele:
- economisirea unor sume considerabile și nejustificate, doar pentru că un produs stă sub un brand anume;
- varietatea de stiluri pe care le poți adapta diferitelor ținute;
- pagubă minimă în cazul în care ceasul se strică sau îl pierzi (mai ales dacă vorbim despre ceasuri pentru copii);
- încurajarea unor branduri mai mici, care concurează de obicei cu greu în fața brandurilor mari.
Așa cum este normal, trebuie menționate și câteva dezavantaje. Iată o serie la care ne putem gândi:
- riscul de a cumpăra un produs total nefuncțional (garanția sau returul online pot fi de ajutor aici);
- perisabilitate sporită;
- materiale de slabă calitate în unele cazuri;
- aspect vizibil „ieftin”, care nu va avantaja ținutele tale, mai ales într-un mediu profesionist unde există niște așteptări legate de imagine;
- dacă găsim ceasuri de firmă la prețuri curios de mici, riscăm să cumpărăm de fapt o copie necalitativă.
De ce să optezi pentru un ceas ieftin?
În ciuda dezavantajelor, de ce am cumpăra totuși ceasuri ieftine? Primul răspuns ar fi … bugetul redus. Până la urmă, un ceas poate fi considerat un moft în zilele noastre, nu un accesoriu absolut necesar.
Pentru cei care vor însă un ceas, există, așa cum am spus, destul de multe opțiuni de la firme cunoscute, pentru care nu trebuie să aloci foarte mulți bani. Iar aici avantajul este unul evident – economisești banii pe care i-ai cheltui pentru aspecte inutile (ștrasuri, design „de fițe” și alte trucuri pentru a mări prețul) și te concentrezi doar pe funcția principală a unui ceas – aceea de a funcționa corect. Cu un design minimalist poți îmbina perfect aspectul și funcționalitatea, totul la un preț pe care să ți-l permiți.