Frigiderul este un echipament electrocasnic foarte util, dar ce se întâmplă dacă ai un buget limitat? În acest articol ne uităm peste oferta de frigidere ieftine și care sunt avantajele și dezavantajele investiției într-un produs la un preț mai mic.
Un frigider este tipul de produs de la care te aștepți să funcționeze în parametri optimi, dar contează chiar atât de mult să cumperi cel mai scump model sau cel puțin unul care nu justifică atât de mult prețul? Hai să vedem!
Care sunt prețurile de pornire pentru frigidere ieftine?
De multe ori când spunem „frigider” ne referim la categoria generală de aparate frigorifice, însă acestea se împart în mai multe tipuri. Tocmai din acest motiv și prețurile de pornire pot varia considerabil. De exemplu, în această categorie generală putem avea:
- combine frigorifice;
- frigidere;
- side by side;
- lăzi frigorifice.
Cei mai mari retaileri din România care comercializează astfel de produse au stocurile dotate cu sute de modele din toate categoriile enumerate mai sus, important e să alegi unul care să corespundă nevoilor tale. În acest articol ne vom referi la categoria de frigidere, care în principiu îmbină toate funcțiile de care ai avea nevoie pentru un aparat de răcire, mai exact răcire și congelare.
Așadar, cele mai mici prețuri la frigidere listate în momentul redactării acestui articol porneau undeva în jurul sumei de 500 de lei. De menționat este că e vorba de aparate de dimensiuni mici, inclusiv tip minibar. Prețurile pentru modelele mari porneau și ele în jur de 1.000 de lei.
De unde putem cumpăra frigidere ieftine?
Am aflat care sunt prețurile de pornire pentru frigidere ieftine, dar acum trebuie să aflăm și de unde le putem comanda. Pentru acest articol avem în vizor 3 dintre cele mai mari magazine online din țară, care comercializează și acest tip de produse. Iată care sunt acestea:
Începem oferta cu cea de la eMAG, care avea pe stoc în momentul redactării articolului în jur de 600 de modele de frigidere la prețuri pentru orice buzunar. Filtrele avansate de căutare te ajută să te orientezi rapid spre aparatul de care ai nevoie, în funcție de volumul net total, volumul net al frigiderului, volumul net al congelatorului, eficiența energetică, consumul energetic anual, tip încastrare, lățime, sistem de răcire, sistem dezghețare, funcții și altele. Prețurile pornesc în jur de 500 de lei pentru modelele mici și sub 1.000 de lei pentru cele normale.
Oferta evoMAG cuprinde și ea câteva sute de frigidere cu diverse funcții și specificații. Poți selecta și aici caracteristicile pe care le dorești, folosind filtrele avansate de căutare. Cele mai ieftine modele sunt desigur cele mici sau tip minibar. Costurile pentru un model de dimensiuni standard încep undeva în jur de 1.000 de lei, ceea ce le face destul de accesibile.
Nu în ultimul rând, menționăm și Cel.ro, un retailer electro-IT care are o ofertă vastă de frigidere, pentru toate nevoile și buzunarele. Și pe acest site vei găsi filtre de căutare care să te ajute să găsești rapid modelele care corespund cerințelor tale, iar prețurile pornesc în jur de 1.000 de lei.
Sunt frigiderele ieftine mult inferioare celor scumpe?
Am discutat rapid despre prețurile și oferta de frigidere online, dar sunt modelele ieftine inferioare celor scumpe? Pentru a da un răspuns cât mai aproape de adevăr, prima întrebare ar fi ce ai nevoie să facă un astfel de aparat?
Marea majoritate a aparatelor electrocasnice de ultimă generație sunt dotate cu tot felul de funcții avansate care pot sau nu să-ți fie de real folos. Un dozator automat de cuburi de gheață poate fi cool, dar dacă nu suporți băuturile reci vei plăti în plus de pomană. Deci o mare parte se rezumă la ce ai nevoie concret de la un aparat electrocasnic.
Un frigider cu funcții de bază te va scuti de sute de lei cheltuiți în plus, iar calitatea nu va lăsa neapărat de dorit. Ceea ce te interesează este să faci alegerea potrivită între produse care au aceleași specificații. Iar aici într-adevăr se poate să dai peste frigidere ieftine care să te pună mai mult pe cheltuit ulterior.
Există numeroase modele de frigidere de la branduri renumite, încadrate într-o clasă energetică superioară și care nu costă foarte mult. Tot ce vrei pe lângă funcțiile de bază se va reflecta și în preț, dar dacă ai nevoie doar de un model simplu și de încredere, atunci cel mai probabil nu va merita să cheltuiești în plus doar pentru impresia că ai cumpărat un produs de calitate superioară.
Mai degrabă îți recomandăm să urmărești programele de tip buy-back, denumite și „rabla”. De exemplu, voucherul rabla electrocasnice pentru frigidere are o valoare de 400 de lei în cadrul Programului de înlocuire a echipamentelor casnice vechi, derulat de Administrația Fondului pentru Mediu.
Avantajele și dezavantajele de a cumpăra un frigider necostisitor
A venit vremea să întocmim și listele pro și contra cumpărării unui frigider ieftin. De reținut este că aceste puncte reflectă părerile noastre. Așadar, iată câteva avantaje pe care le luăm noi în considerare:
- în mod evident, economia de bani;
- un consum energetic mai mic, prin optarea pentru un model simplu, fără funcții suplimentare mai mult sau mai puțin relevante;
- un produs simplu de folosit și întreținut;
- un raport preț-calitate cinstit;
- faptul că este posibil să-l schimbi mai devreme poate fi un plus, deoarece perioada neacoperită de garanție poate fi mai mică.
Iată și câteva posibile dezavantaje, atunci când cumperi un frigider ieftin:
- cumpărarea unui produs de calitate inferioară, care se va strica repede sau va avea nevoie de reparații constante;
- posibilitatea de a ajunge să cheltuim mai mult prin reparații sau înlocuire;
- posibil consum energetic mai mare (dacă e vorba de un echipament cu o clasă inferioară de eficiență energetică);
- o posibilă lipsă de spațiu, întrucât cele mai ieftine modele sunt de multe ori mai mici;
- finisaje medii și aspect general ieftin;
- posibile materiale mai puțin calitative;
- o posibilă durată de viață mai mică decât cea a unui model mai scump.
O bună parte din dezavantaje pot fi atenuate prin găsirea modelelor care beneficiază de prelungirea garanției în diverse campanii promoționale. Fără să te coste nimic în plus, poți înregistra frigiderul pe site-ul producătorului, iar garanția standard de 2 ani (în general) o poți prelungi până la 5 ani.
De ce să cumperi un frigider la preț mic?
Atunci când vine vorba de cumpărarea unui aparat electrocasnic mare, majoritatea dintre noi nu vrem să facem compromisuri și ne bazăm pe un preț mai mare ca o garanție a calității. Adevărul este însă undeva la mijloc.
Un frigider ieftin poate să fie foarte bun, dar pur și simplu să nu aibă funcții suplimentare care să-i mărească prețul final. Mai mult, poate să fie de la un brand mai accesibil, ceea ce din nou ar tăia câteva sute de lei bune din costul său. Cu alte cuvinte, poți foarte bine să optezi pentru un model nepretențios, care să te asiguri însă că vine cu specificațiile de care ai nevoie. Dacă urmărești aceste sfaturi ai toate șansele să te alegi cu un produs foarte bun fără să cheltuiești o mică avere.